Vi vet alla att frukt och grönsaker har en viss hållbarhetstid. Men vad är det som händer och som får dem att ruttna? Först av allt,  frukt och grönsaker är fortfarande vid liv när de är färska. Det är därför de är så läckra och hälsosamma! Precis som träd, vinrankor, buskar och stjälkar så andas de.

Precis som vi utbyter syre till  koldioxid,  så utbyter växter och frukter koldioxid mot syre. Ju fortare de andas  desto snabbare kommer de att mogna och sedan ruttna. Att hålla dem kalla bromsar andningen och hastigheten. Det är därför många frukter och grönsaker bör förvaras i kylskåpet. Dock kommer kyla att förstöra vissa produkter.

Frukt och grönsaker avger gas också! Frukt och grönsaker avger en luktfri, färglös gas som kallas etylen / eten. Upptäckten av eten triggar produktionen av mer eten. Det är därför bara ett dåligt äpple kan förstöra de andra.  Ett enda ruttet äpple kommer att släppa ut en massa etylen gas, vilket kommer att medföra att de andra äpplena att börja att släppa ut gasen och ganska snart  kommer de alla att mogna och kort efter kommer alla att ruttna!  Samma sak händer i ditt kylskåp eller fruktskål. Alla frukter och vissa grönsaker har receptorer som känner av etylen gasen och när receptorerna är ”påslagna” av förekomsten av gas  så aktiverar de produktion av mer eten. Vissa frukter och grönsaker är mer mottagliga för förekomsten av eten än andra.

Skador på frukt och grönsaker kommer också orsaka röta.Växter är utformade för att försvara sig från omvärlden av mikroorganismer och rovdjur (både stora och små). När de  punkteras, blir buckliga, repiga, eller till och med får blåmärken innebär det att celler har brutits och att de nu är känsliga för bakterier.  Av detta skäl bör du undvika skadade frukter och grönsaker i affären och även undvika att äta den skadade delen  om det händer hemma. För att minska på matavfallet går det ju bra att välja de skadade tomaterna först.  Du kan skära bort den skadade delen enkelt.  Vissa Frukter/grönsaker som producerar mycket Etylen är:
Frukt: Äpplen, Päron, Melon, Persika, Nektarin   Grönsaker: Tomater, Paprika

Förvara inte dill, blomkål, gurka och morötter tillsammans med paprika, tomater, päron, äpplen. Etylen gör morötterna och gurkan seg, blomkålen ändrar färg och blir uttorkad, och dillen blir hängig.