Politikern Etelka Huber, berättar om farligheten med margarin. Hon berättar om margarinet. I tillverkningsprocessen används farliga kemikalier och det finns rester kvar av dessa i margarinet. Härdade och omättade fetter påverkar hälsan negativt. Palmolja används mycket i margariner. Odlingen av palmolja har stora negativa miljökonsekvenser, då regnskog skövlas för att kunna odla palmolja. För att kunna härma smörets lukt, färg, smak och konsistens, måste man tillgripa aggressiva kemiska metoder.

Först utplånar man fetternas naturliga egenskaper. Sedan härdar man fettet så det blir fast. Efter det ändras molekylsammansättningen så att det ska bli glattare. Slutligen färgas massan gul och aromämnen tillsätts för att det ska smaka. Lösningsmedlet hexan, som kommer från bensin (ett kolväte) används i processen. Livsmedelsverket har visat på höga halter av hexan i bla bordsmargariner. Hon förespråkar att man använder Bregott istället och då lättsaltat sådant.

Min kommentar är att margarinet sägs ha kommet till att börja användas under krigsår, då det var brist på smör. Som det är nu finns det ingen brist på smör. Därför är margarin en onödig produkt.

Läs mer http://www.matfusket.com/kost/margarintillverkning/
http://www.margarin.se/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Margarin